photo HOME_zps39963990.png  photo ADV_zpsf032f3a3.png  photo RSEPI_zpsf65a90c8.png  photo DOTA2_zpsd0df5ad4.png  photo CONTACT_zps7318579d.png



Wednesday, February 9, 2011

10 Makanan Pulau Pinang yang Harus di Makan

Salam 1Malaysia

For English version, please click here.

Tak sah lah kalo korang datang ke Pulau Pinang tapi tak rasa makanan yang aku listkan kat bawah ni. Semua makanan ni senang saja nak carik sebab kedai die senang nak carik dan makanan die popular.
Boleh la ke laman web ini dan jugak laman web ini untuk keterangan lanjut mengenain Pulau Pinang, Malaysia.



10 Makanan Pulau Pinang yang Bagus Untuk di Rasa

1- Nasi Kandar




Nasi yang di hidangkan dengan pelbagai jenis kari dan bermacam² jenis lauk dengan ikan, ayam, sotong, udang dan daging. Sangat sesuai bagi sesiapa yang sangat sukakan makanan yang berempah dan pedas.

2- Laksa




Terdapat dua variasi Laksa. Satu, masam dan menyengat dan lagi satu di masak dengan susu kelapa. Jangan tanya macam mana deorang buat.

3- Char Koay Teow




Ini adalah mee goreng yang leper tapi sering di terjemahkan dengan rasa yang sangat sedap dan tiada tolak tandingan nya. Memang sedap!

4- Mee Hokkien






Mee Hokkien versi Pulau Pinang adalah sejenis makanan yang direka oleh ramai individu termasok lah mereka yang bukan datang daripada negeri ini. Mee kuning yang di masak dengan sup udang sudah tentu akan menjadi kesukaan anda!

5- Hidangan Nyonya, pencuci mulut dan kuih




Kepakaran masak komuniti Nyonya merupakan sati lagenda. Dengan herba dan rempah, makanan itu sangat sempurna di campur pula dengan nasi putih yang dimasak secara stim sementara pencuci mulut dan kuih adalah petanda kepada kelembutan dan peribadi yang berwarna warni.

6- Rojak




Ini adalah satu makanan yang asasnya daripada campuran buah dan sayuran seperti nanas, timun dan water appels bersama dengan potongan cuttlefish. Manakalu kuahnya pula berasaskan dressing udang. Sangat sedap dan menyelerakan!

7- Bukit Tambun Seafood





Bukit Tambun merupakan satu tempat yang agak dekat dari Jambatan Pulau Pinang dan menyediakan pelbagai makanan laut dengan harga yang sangat murah. Antaranya adalah udang, ketam yang sedap dan apa saja hidangan laut yang anda suka tanpa 'membakarkan' poket anda!

8- Pasembur




Ini adalah versi baru rojak yang dimana pasembur ini dicampur dengan hidangan goreng dan sayuran. Kuahnya pula adalah berasaskan kacang dan sos manis yang akan membuatkan anda tak senang duduk kalau tak makan.

9- Eurasian food




Kepada para penggemar makanan Rusia bolehlah ke Little Penang Street Market dekat Upper Penang Road *hanya pada Ahad terakhir setiap bulan* dan ada satu restoran makanan Rusia desepanjang Jalan Kelawai. Antara yang popular adalah kari Debel, pickles, sweetmeat, ayam bakar, burger, sup Mulligatawny pedas, kedgerees, masakan stim dan pai.

10- Bak Kut Teh




Bak Kut Teh ni adalah khas buat orang yang bukan Islam yang sangat menggemari daging khinzir. Ianya dimakan bersama dengan nasi putih dan ia merupakan hidangan masyarakat Cina.

p/s : 
Selamat menjamu selera!

6 org cakap Zayani cool:

Anonymous said...

lapowwwwrrrrrrr

Anonymous said...

i likesssssssssssssssssssssssssss it!!!!!!!!!!!

Zayani said...

--Anonymous

haha~ dtg lah Penang ;p

Maslinda Saidin said...

Info yang menarik. Jemput ke blog saya. http://www.myheroibu.com/

Puan Jiha said...

Salam...akak duduk Penang gak tp tatau sgt mana makan yang best.... nak tau tmpt makan best utk semua kecuali yang no 10 tu hehehhe

Juz Haira said...

Salam, betul tu Zayani, Penang memang syurga makanan kan?hehe.. Kalau nak tengok makanan best2 lagi, boleh rujuk page saya plak --> http://hairacookies.blogspot.com/2014/05/makanan-wajib-di-penang-part-1.html

Salam perkenalan (^^,)