Saturday, November 1, 2014

Berkuda, Berenang & Memanah

Salam 1 Malaysia.
Rasulullah s.a.w bersabda:
"Ajarilah anak-anakmu berkuda, berenang dan memanah."
(Riwayat Bukhari & Muslim)
Menunggang kuda, berenang dan memanah memang ada di dalam list sukan yang aku nak belajar. Sejak sekolah lagi memang aku plan nak belajar, tapi still tak ada kesempatan. Zaman belajar pulak susah sebab krisis kewangan T___T

Credit gambar: ainshams.perubatan.org
Berkuda
Mungkin dalam list terakhir aku sebab nak belajar berkuda memang sangat mahal. Yang paling murah pun kira macam mahal bagi aku. Ada satu kat Shah Alam tu RM120 per month, tapi jauh sangat. Kene beli kuda sendiri lah macam ni. Untung Diana Danielle dengan Farid Kamil sebab ada kuda sendiri.

Berenang
Aku rasa berenang mungkin list kedua aku untuk belajar. Setakat ini aku masih lagi boleh terapung atau kurang-kurang berenang dalam jarak dekat, itu kira okay lah. Nanti lepas kawen, suruh je suami ajar. Nasib baik bakal suami terer berenang.

Memanah
Untuk memanah, aku dah ada plan kat mana nak pergi dengan harga budget semua. Memang bagi aku consider murah lah jugak. Nak start bila itu yang menjadi persoalan sebab tempat tu kat Setiawangsa, dan aku kat Setapak. Tapi, InshaAllah, as soon as possible.

Sukan sunnah lain seperti bergusti dan berlari aku dah lulus. Tapi tak ada lah aku belajar bergusti. Taekwando je and marathon, will always be in my heart. :)

 

7 comments:

  1. Ayuni pun aktif dalam ketiga-tiga sukan ini. Jika Zayani tinggal di kawasan Gombak, ada sebuah tempat latihan menunggang kuda baru dibuka di sana. Boleh cuba survey.

    ReplyDelete
  2. Semuanya dapat ajar erti kesabaran & tingkatkan fokus. :D

    Sy pun boleh apungkan badan & just renang for short distance je. Swimming tu one of best exercise sbb guna muscles kat seluruh badan. Fighting!

    ReplyDelete
  3. @Amanina
    Yes. Saya ada sakit tulang belakang, and swimming sangat bagus untuk masalah macam saya :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum dear, I'm your new reader ^_^ discovered you from The Butterfly Project! bestnya tengok wishlist nak belajar ni. Mieza pun sentiasa ingat 3 sukan ni, teringin sangat nak master ketiga-tiganya. Alhamdulillah memanah tu Mieza dah pandai, sebab belajar + masuk pertandingan + buat part time mengajar memanah. Bab renang tu masalah sikit sebab cepat cuak bila kaki tak jejak dasar, sadis betul. Berkuda tu pulak, sama macam Zayani lah, tak cukup $$$ lagi nak pursue. hehe

    ReplyDelete

Sila comment dengan perasaan yang teruja dan gembira supaya anda gembira selalu ^_^