Tuesday, January 24, 2017

Review Filem: 新年愿 New Year Wish (2017)

Hello korang.

Pertama sekali aku nak ucapkan salamat menyambut Tahun Baru Cina kepada pengganut agama Budha. Semoga tahun ini akan membawa lebih banyak 'ong' kat korang. Terima kasih juga kepada pihak produksi Hooray Movies sebab jemput aku untuk tonton filem terbitan mereka.

Filem New Year Wish 2017 ini menampilkan pelakon Cina tanah air. Filem ini dilakonkan sepenuhnya dalam bahasa Mandarin (dengan subtitle). Jadi boleh kata filem ini merupakan hasil 100% orang Malaysia. Jom support filem tampatan.


SINOPSIS FILEM
Filem ini mengisahkan tentang seorang kanak-kanak yang bernama Tian Tian yang membuat hajat tahun baru untuk menjadi orang yang baik dan sentiasa membantu orang lain seperti pari-pari.

Si Tian Tian dengan keluarga dia memang keluarga bahagia, sentiasa penuh dengan kasih sayang sampailah satu hari tu, ayah Tian Tian ni kemalangan. Kemalangan tu menyebabkan ayah dia koma sampai doktor pun cakap dia tak kan bangun dah.

Tapi sebabkan kasih sayang keluarganya, ibu Tian Tian dan dia sentiasa berdoa dengan harapan ayah dia bangun balik, dan akhirnya ayah dia bagun juga.




REVIEW FILEM

Bagi aku filem ini banyak menekankan pentingnya nilai kekeluargaan itu. Hubungan kasih sayang dalam keluarga Tian Tian sebenarnya secara tidak langsung membentuk personaliti Tian Tian yang baik hati tapi berjiwa besar.

Aku boleh nampak kematangan Tian Tian masa dia pujuk mak dia sebab ayah dia koma tu. Selain tu, jalan cerita dia juga menunjukkan yang bahawa kita harus sentiasa berbuat baik kepada semua orang sebab kita tak tahu, mungkin  satu hari nanti kita perlukan bantuan orang lain.

Secara keseluruhannya, filem ni sebenarnya best dan aku sebagai penonton memang dapat nilai yang nak disampaikan, cuma nya boleh perbaiki dari segi jalan cerita dia sebab macam agak tunggang-langgang.

Kalau korang nak bawak keluarga dengan anak kecik tonton filem tempatan ni, aku memang cadangkan sebab filem ni memang best dan sedih. Memang confirm akan teringat kat family masa tonton.

Bintang: ★★★★


27 comments:

  1. Cam sedih je... tak suka tengok citer sedih sebab kolam air mata mudah tumpah... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. To be honest, boleh tahan sedih dia tu haha

      Delete
  2. oh support local movie! I will watch this movie this CNY

    ReplyDelete
    Replies
    1. Surely you have to. Bring your family too :)

      Delete
  3. Looks like a good movie. Shall watch this once my schedule is free. ^_^

    ReplyDelete
  4. interesting concept! mesti sedih and banyak kluar air mata kan.. huhuh

    ReplyDelete
  5. Would this film be available only? I might download it is possible :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think for now, it will be available on Malaysia's cinema. Maybe after few months you can download it :)

      Delete
  6. Love the concept of the movie! Feel so touch and sad after watch the trailer of the movie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I know right? I almost cry from watching the trailer only.

      Delete
  7. This movie has such a captivating story line. Yes, looks like a sad movie. Going to prepare tissues!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think you have to! It was a sad but a happy ending movie.

      Delete
  8. Ok! thanks for the review. I am going to catch this movie soon.

    ReplyDelete
  9. Looks like a good story line, plus the concept seems to be something that I will gravitate towards as well. Will certainly check this out :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I like the story and the idea that they wanted to tell us, that family is important. and yes, please do so :)

      Delete
  10. this is pretty nice... i like this.... sounds great and will bring the family to watch it...

    ReplyDelete
  11. I like Alan, will catch this movie with friends soon :)

    ReplyDelete
  12. HAHA. noooooo! I dont know if i can tolerate with the crying when i watch. T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. If you're the 'soft heart' person, maybe you will ended up crying too haha

      Delete
  13. I'm not sure will my tears keep rolling, but I will bring a lot of tissue as stocks in case I need. This movie really looks like is a sad movie.. >3<

    ReplyDelete
  14. Zayani, l like this movie review and your ability to capture the action in the movie through the featured picture you shared

    ReplyDelete
  15. Zayani, l like this movie review and your ability to capture the action in the movie through the featured picture you shared

    ReplyDelete
  16. Haven't watch this movie trailer yet. Will check it out.

    ReplyDelete

Sila comment dengan perasaan yang teruja dan gembira supaya anda gembira selalu ^_^