photo HOME_zps39963990.png  photo ADV_zpsf032f3a3.png  photo RSEPI_zpsf65a90c8.png  photo DOTA2_zpsd0df5ad4.png  photo CONTACT_zps7318579d.png

Sunday, January 29, 2012

Isu Halal-Haram Roti Massimo, Minyak Masak Seri Murni, Tepung Cap Kunci dan Sauh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Heboh jugak kat facebook pasal orang ramai di suruh untuk boikot barangan daripada Robert Kuok ni. aku pon memula percaya jugak sebab mama aku yang post kan *ramai lagi yang letak jugak*.

Jadi, setelah aku percaya pasal benda ni, aku pon agak cuak sebab minyak masak tu selalu aku guna. Kedai makan pon banyak guna minyak tu. Dengan tepung lagi, roti tu lain la. So, aku pon memulakan la pencarian berita ni betol atau tak.


Setelah aku carik kat google, search pasal "Robert Kuok boikot" then jumpa banyak website yang berkaitan, aku rujuk pulak kat laman web JAKIM untuk direktori halal JAKIM ni, barulah aku tau yang sebenarnya.

Sebenarnya, benda² ni semua tak betol pon. Sahabat Halal Jakim pon dah sahkan perkara ni, JAKIM sendiri dah cakap segala tepung, minyak masak tu dengan roti tu memang telah DISAHKAN HALAL.

http://i.imgur.com/JPsUm.jpg
klik sini untuk lebih besar.

Finally, aku tau jugak benda betol pasal perkara ni. Bukan niat aku nak kondem mana² pihak. Takde niat pon nak kutuk atau tak nk menyokong kaum sendiri, apatah lagi agama sendiri.

So, sebelom korang re-postkan atau sebarkan atau nak percaya sesuatu perkara tu, sila la semak dan pastikan maklumat tu betol. Ni pasal halal-haram, bukan hal yang kecik. Tq.


Entry berkaitan

13 org cakap Zayani cool:

YAYA AZURA said...

bab makanan halal haram nie mmg org cepat sensitif..benda jadi darah daging kan.. khabar angin macam nie mmg kena double check dulu....thanks for the info..

azam said...

hhehehe...byl flyer pasal ni kat masjid

Zayani said...

@YAYA AZURA
tu la pasal, sebab tu orang sebarkan. tak salah pon nak sebarkan, just check la dulu betol ke tak. tak baik sebar fitnah. mcm nampak sgt la yang islam ni yg mcm busuk hati.

Zayani said...

@azam
ye ke. deorang tak check dgn JAKIM dulu ke sebelom bg?

Yana Libra said...

setuju~

sepatutnya check betul2 dulu..dari dulu bukan makanan ni aje yang org share, banyak lagi. Tapi janganlah percaya bulat-bulat~

Zayani said...

@Yana Libra
betol betol. pasal makanan ni, then makanan yang ramai org makan pulak tu.

Anonymous said...

thanks atas pencarian mcm ni..so x delaa sesetgh pihak menjadi mangsa permainan poltik..my father is an engineer kat FFM ni...selalu bawak roti balik..minyak sri murni ..tepung untuk raya..setakat ni alhamdulillah kami sekeluarga sihat.

Zayani said...

@Anonymous
ye, bnyak benda org boikot tgok tanpa selidik, ntah pape je.

ng kuan beng said...

Alhamdulilah sebab anda telah check berita tersebut. ramai di kalangan muslim yang biasanya tidak check terus post dan tidak ikut ajaran agama Islam walaupun mengelar diri sebagai muslim. Di mana :

Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (49:6)

dan

"Bawalah kemari keterangan-keterangan yang (membuktikan kebenaran) apa yang kamu katakan itu, jika betul kamu orang-orang yang benar".
(Al-Baqarah 2:111)

ketahuilah bahawa ramai yang akan menanggung dosa fitnah di akhir zaman ini dan janganlah kita termasuk dalam golongan ini.

Zayani said...

@ng kuan beng
ye sebab benda ni bukan bole bt main2, barang selalu kat rumah. kene la check kan. semoga kita saling mengingati. insha'Allah :)

Arab Shahid said...

smpi bila kita sbg melayu nk brggntung kpd produk2 kluaran org cina klu ada pilihn lain?? Bangsa2 Cina ni.x pernh pn support produk kluaran kita, malah dlm komuniti diorg ckup kuat boikot prniqgaan org melayu!! smpai bila kita brgantung pd mreka??? isu2 Halal ni mmg sengaja di war2 kn. wlaupn Jakim kta halal. hnyq niat2 utk mmprlahan kn bisnes cina2 ni. kalau kita perasan, kebykkan Produk kepnggunaan "Consumer Product" adalh dri pngusaha cina. kuasa mmbeli hnya trletak pd Bangsa Melayu.. sudah lma Kaum cina Kontrol Ekonomi kita, Skrg mereka ingin Pegang Tampuk pemerintahan Malaysia Pulak. Berwaspada lah

Zayani Zulkiffli said...

@Arab Shahid
yes ! 100 % sangat betol. skrang ni deorang tu semua nak bg bangsa Melayu ni berpecah belah. bukan niat nak perkauman, tp benda betol.

mr paktam said...

Setuju dgn komen di atas,haram halal tu memang pekara wajib kita titik beratkan,dalam soal ni kita memang kena rasist dengan pengusaha cina,mereka berbangga dgn kekayaan mereka hingga mereka lupa kuasa membeli terletak pda siapa, dan ingatlah saudara sekalian kelak 'disana' kita sikit s3banyak akan dipertangungjawabkan atas perbuatan twrmasuklah menyokong ekonomi peniaga bkn islam lebih dri peniaga islam,pdahal kita punya banyak pilihan,pda aku apa yg disebarkan lebih kepada usaha mengurangkan kebergantungan kepada ekonomi bkn islam di negara ini..kadang2 hanya kerana perbezaan harga sedikit kita lebih memilih kedai bkn islam, sapa yg mengkayakan siapa,cina bkn kaya dgn sendirinya tapi dibantu oleh tangan2 kita sendiri..

Dlu mereka minta kerakyatan kita beri,minta sekolah kita beri,minta jawatan kita beri..kini bila mereka telah kaya raya dan semakin berani pertikai segala hak kita pula. Ini semua kesan dari perbuatan kita sendiri yg menyokong ekonomi mereka...