Tuesday, September 23, 2014

Cabaran 30 Hari: Siapa Aku Kalau Bukan Seorang Doktor?

Hello :)

Actually, aku tak tau nak tulis apa pasal tajuk cabaran hari ni. Aku sendiri pun tak tau apa yang aku nak jadi. Kerja ni memenatkan, stress. Zaman belajar jugak awesome. Walaupun kelas tiap-tiap hari, tapi still ada banyak masa,

Cabaran Hari 23: Pekerjaan Yang Anda Ingin Selain Kerja Anda Sekarang


Aku sebenarnya memang minat sangat sukan. Lepas PMR dulu memang nak masuk kelas Sains Sukan, tapi kaunselor aku suruh aku masuk kelas Biology, tapi aku beria-ria taknak sebab orang cakap Add Maths susah, Jadi dia suruh aku try Engineering

At last, aku tersangkut kat kelas engineering even ada Add Maths, Chemistry dan Physics. Nasib baik masa SPM aku boleh survive lagi.

Lepas result SPM keluar, macam-macam tawaran course aku dapat. Mama suruh aku amik jadi Cikgu Sains Sukan, abah suruh Business. At last, aku masuk medical school sebab aku ingatkan course ni memula macam Physiotherapist.

Aku masuk medical school ni awal 1 semester sebenarnya. Tu aku grad awal, pakai result trial SPM. Nasib baik result sebenar aku okay, kalau tak, bye-bye medical school.

Zaman kanak-kanak dulu macam-macam cita-cita aku ada. Pernah dulu masa kecik, datuk aku kene Stroke, aku seriously ingat Stroke tu sakit jantung, jadi aku pun bercita-cita nak jadi Doktor Pakar Jantung

Masuk medical school, baru aku tau jantung tu memang complicated gila. Aku pun terpaksa belajar bagai nak gila, sampai aku pernah depress sebab nak hafal susah, padahal aku hafal muscle and bones senang pulak.

Kalau korang tanya aku apa kerja yang aku nak sekarang ni, seriously aku nak duduk rumah je. Jadi suri rumah tangga pun okay jugak. Atau bukak business dengan suami. Jadi doktor bukanlah satu kerja yang senang, walaupun dah grad. Tak grad pun memang lah susah. Buat pulak aku ni kecik macam budak, lagi la susah.

Cabaran lepas:

12 comments:

  1. Hi Dr... for me, jadi suri rumah tangga pun sangat stress. Sebab me cuti 2 minggu and jadi suri rumah tangga sangat-sangat stress. better bekerja...

    Salam Perkenalan dari me.

    ReplyDelete
  2. doktor rupanye..terharu membaca entri ni

    ReplyDelete
  3. duduk rumah pun ada tekanan jugak.. apapun kerja yang kita ada, kita kena syukur.. kan dear? hebat awak... gembira kenal doktor muda..

    ReplyDelete
  4. hahaha, kalau nak kerja dari rumah, boleh je, kena ada disiplin, fokus, dan ada matlamat,

    mesti boleh punya, janji ada impian dan comited dengan impian tuh

    ReplyDelete
  5. La, Dr. ke? Ingatkan student lagi.. Hehe.. Btw, jadi surirumah tak semudah & serelax yang disangka.. Hehe.. Akak dah masuk 2 tahun jadi fulltime housewife.. Sometimes depress jugak.. Hehe..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  6. @sal miza
    Hai me.
    Bagi sy, mmg takde kerja kat dunia ni yg senang. Tapi bila lihat anak membesar depan mata, akn jd puas :)

    ReplyDelete
  7. @Norhasniza Khalid
    Thanks. Yes, bersyukur dgn apa yg ada dan redha dgn takdir yg Allah dah tetapkan :D

    ReplyDelete
  8. @Muhammad Faiz Mohamed Saaid
    Yes, betul tu.
    Dan pastikan tak beban suami, kalau dia tak mampu nk sara family, bantu die. Bt keje online pun boleh zaman sekaran ni.

    ReplyDelete
  9. @Rosmiza Ali
    Yes kak, tak dinafikan jgk.
    Tp saya rasa bila kita tgok anak membesar dan jaga deorang sendiri, msti rasa best :)

    ReplyDelete

Sila comment dengan perasaan yang teruja dan gembira supaya anda gembira selalu ^_^